Terugkijkend op mijn oude droom

Toen ik in 2010 begon met het instrument Past Performance, het meten van prestaties op het gebied van samenwerking, kon ik niet voorzien waar dat allemaal toe zou leiden. Ik had wel een droom! Mijn droom was destijds dat binnen een periode van 5 jaar alle aannemers en ambtenaren beter met elkaar zouden gaan samenwerken en daardoor veel belastinggeld zouden besparen. Het is nu 2017 en wat hebben we nu eigenlijk allemaal met elkaar bereikt?

Grote stappen voorwaarts met Past Performance

Aan de ene kant veel… CROW heeft in 2014 het beheer van Past Performance op zich genomen en treedt op als onafhankelijk kennisdrager. Inmiddels passen ca. 90 overheden het toe. Bouwmeesters is in 2015 gestart met het geven van Past Performance trainingen en advies. Er zijn vandaag de dag ca. 50 overheden en meer dan 200 marktpartijen (aannemers en ingenieursbureaus) getraind en begeleid. Daarnaast is in 2017 het wederzijds beoordelen ingevoerd, zodat opdrachtnemers nu ook officieel iets mogen vinden van de prestaties van opdrachtgevers. Maar zijn we er dan al?

Nog veel werk aan de winkel

Aan de andere kant weinig… Miscommunicatie tussen partijen is nog aan de orde van de dag, wat leidt tot conflicten, onnodig hoge faalkosten en suboptimale prestaties. Qua houding en gedrag valt er nog steeds veel te verbeteren. Hoe goed ken jij jouw contractpartner? Hoeveel vragen stel jij in een gesprek? Vertrouw jij je partner en hoe betrouwbaar ben jezelf? Hoe vaak verwijs jij naar het contract? Hoe vaak houd je een tussentijdse evaluatie? Kortom, er is nog veel te doen.

Mijn nieuwe droom over Past Performance

Mijn droom dat binnen 5 jaar alle aannemers en ambtenaren beter met elkaar zouden samenwerken is niet uitgekomen. Ik ben echter positief en heb een nieuwe droom.

EIND 2020 IS VOOR IEDER PROJECT IN DE GWW DE OPTIMALE SAMENWERKING HET UITGANGSPUNT!

Hoe daar te komen? Eigenlijk heel simpel en iedereen kan het! Aan het begin van het project maak je met het projectteam afspraken hoe de optimale samenwerking eruit ziet op 3 niveaus:

  1. Wat is voor dit project de optimale samenwerking? Omschrijf de voorwaarden, het doel en het proces.
  2. Wat draag ik bij aan die samenwerking? Hoe betrouwbaar ben ik en waar blijkt dat uit?
  3. Evalueer regelmatig punt 1. Tussentijdse evaluaties conform de Past Performance methodiek kunnen hierbij helpen.

Optimistisch gestemd

Ik geloof echt dat we het stukken beter met elkaar kunnen doen. En weet dat je pas vertrouwd kan worden als je zelf betrouwbaar bent. Dit is mijn droom en ik zal mijn steentje bijdragen om daar te komen. Vol passie, energie en met veel vertrouwen. Wie doet er met mij mee? Wie heeft ideeën om mijn droom te verwezenlijken? En wat vinden jullie van mijn droom?

 

Jan Kappert
Oprichter van en trainer bij Bouwmeesters